fbpx Skip to main content
GravidHelsetipsKostholdSunt

Svangerskapsdiabetes; hva det er og hva du bør spise

Av september 15, 2019mars 2nd, 2021Ingen kommentarer

Hva er egentlig svangerskapsdiabetes, og hva bør du som gravis spise?

Forekomsten av diagnostisert svangerskapsdiabetes var cirka 4,5 prosent i 2015. Ved svangerskapsdiabetes er det viktig for både deg og barnet ditt av blodsukkeret er så stabilt som mulig. Noen klarer dette ved kun å tilpasse hva de spiser, mens andre trenger insulin. Det er jordmor og fastlege som følger opp diabetesen, men det er mye du kan gjøre selv.

Insulinresistens

Koppen er fantastisk, og for meg er det nesten ubegripelig at vi damer kan gro et menneske inne i magen. Alle gravide utvikler faktisk insulinresistens i siste del av svangerskapet. Insulinresitens betyr at nøkkelen som brukes for å låse glukose (sukker) inn i cellene ikke virker så godt. Så kroppen må derfor produsere ekstra nøkler (insulin) for å kompensere.

Dette gjøres for at det ikke skal bli for mye sukker i blodet. Hos de aller fleste så er det nok med flere nøkler, blodsukkeret holdes innenfor normalen, og alt er fint. Grunnen til at insulinresistens utvikles er trolig for å sikre at fosteret får nok næringsstoffer, i tilfelle kostholdet er mangelfullt. Så egentlig er det en bra ting!

Men hos noen er det ikke nok å produsere flere nøkler.

Blodsukkeret stiger, det blir for høyt og den gravide utvikler svangerskapsdiabetes. Noen gravide må ta insulin for å regulere blodsukkeret. Men hos de fleste er det nok med endringer i kosten, for å unngå for høyt innhold av glukose i blodet.

Du lurer kanskje på hvorfor det er et problem med forhøyet blodsukker?

Kvinner med svangerskapsdiabetes har større risiko for å føde store barn, og risikoen for komplikasjoner øker ved dårlig blodsukkerkontroll.

Svangerskapsdiabetes utløses av svangerskapshormoner, og vil hos de aller fleste gå over etter fødselen. Men en ting som er viktig å være klar over, er at om du har hatt svangerskapsdiabetes, har du økt risiko for å utvikle diabetes 2 senere i livet.

Kostråd ved svangerskapsdiabetes

Så, helt konkret hva bør du spise? Disse anbefalingene gjelder ikke bare de med svangerskapsdiabetes, men er i henhold til helsedirektoratet sine anbefalinger for et sunt kosthold.

Frokost/lunsj/kvelds

Velg grov brød/knekkebrød med for eksempel pesto, avokado og agurk. Eller smør, ost og masse paprika, salat og agurk. Da får du i deg masse sunt fett som er bra for deg og babyen din, og det gi en moderat blodsukkerstigning. Drikk vann eller melk ved siden av maten, og spis gjerne en gulrot eller litt paprika også. Et annet alternativ kan være kjøleskapsgrøt eller chiapudding toppet med en liten håndfull frukt/bær og en liten håndfull nøtter/mandler. Nøttene/mandlene vil bidra med sunt fett og og fiber som gir en langsommere og mindre blodsukkerstigning.

Middag

Lag den maten du vanligvis spiser, men bruk fullkornsris/folkornspasta eller potet som karbohydrater. Og ikke ha mer en 1/3 av dette på tallerken. Middagen bør inneholde minst 1/3 grønnsaker, og det tilsvarer 200-300g. Bruk gjerne en vekt de første dagene for å se hvor mye 200-300g grønnsaker egentlig er. Les også dette innlegget om hvor mye fem om dagen er, og hvorfor det er anbefalt. Spis rikelig med belgvekster som bønner, eter, kikerter og linser. Disse kan brukes som erstatning for kjøtt, eller i tillegg til kjøtt.

Begrens hvor mye smågodt, sjokolade, kjeks, kaker og søt gjærbakst du spiser.

Jeg vet at dette ikke alltid er så lett. Men prøv å erstatt det med mørk sjokolade, nøtter og mandler. Eller lag deg noen gode cashewkuler.

Blir det litt for vanskelig, så spis en mindre mengde og suppler med de sunnere alternativene jeg har nevnt ovenfor.

Av drikke så bytt ut sukkerholdig brus og juice med vann med eller uten kullsyre.

Sist, men ikke mins, følg rådene du får fra jordmor og fastlege. Og får du tilbud om veiledning/kurs med ernæringsfysiolog, takk ja. Jo mer informasjon du har, jo lettere er det å ta gode valg for deg og babyen din.

Om du ønsker å lære mer om hvilken mat som er bra i svangerskapet, så kan jeg anbefale guiden: bra mat i svangerskapet.

Har du begynt å tenke på fødebagen? Sjekk ut denne artikkelen: enkel og god snacks til fødebagen

Legg igjen kommentar