fbpx Skip to main content
HelsetipsKostholdSunt

Apell om bærekraftig kosthold

Av september 22, 2019oktober 22nd, 2020Ingen kommentarer

I går snakket jeg om bærekraftig kosthold på folkefrokosten til fremtiden i våre hender. Det er den første apellen jeg har holdt, og ernaeringsvett sitt første oppdrag. Det var utrolig kjekt å få muligheten. Og nå gleder jeg meg til neste mulighet til å holde foredrag. Det er mange planer for ernaeringsvett i tiden som kommer. Kurs, foredrag og workshopper kommer til å være en stor del av det. Planen er både online kurs, og stedlige kurs her i Stavanger.

Første planlagte kurs er for gravide, og jeg skal holde det sammen med Ingrid Selmer lørdag 2 november kl. 14.00-16.00. Det blir foredrag med meg, sunn og god snacks og gravidyoga med Ingrid. Absolutt noe å få med seg om du er gravid.

Det gir meg så mye å jobbe med ernæring, og ha muligheten til å gjøre en forskjell. Temaet ernæring er både aktuelt og spennende. Alle må spise, og maten har en stor betydning for helse. Jeg brenner for å formidle at sunn mat ikke trenger å være vanskelig. Det er veldig mange meninger om hva sunt kosthold egentlig er, og dessverre er det ofte de med minst kunnskap som roper høyest.

Men du skal vite at vanlig mat er bra nok. Spiser du fem om dagen og unngår ultraprosessert mat, gjør du mye for helsen din. Det er absolutt ikke nødvendig med strenge dietter for å ha en frisk kropp og ett sunt kosthold.

Min første apell

Lyst å lese apellen min? Her er den:

Jeg er lidenskapelig opptatt av at sunn mat ikke trenger å være vanskelig. Kosthold og miljø henger tett sammen. Maten som er bra for kroppen er også bra for miljøet. Så hvilken type mat er egentlig det?

 

Det er mange meninger om maten vi spiser, hva som er sunt og hva som er usunt. Og det er veldig lett å bli forvirret. Det er godt dokumentert at å spise hovedsakelig plantebasert, er det beste for både kroppen og planeten. Og velger du da også kortreist mat, er det enda bedre.

 

Forskning viser at plantebasert kosthold kan føre til

– vektnedgang

– gir mindre risiko for hjerte og kar sykdom

– kan beskytte mot diabetes type 2

– og det minsker risikoen for å få flere ulike kreftsykdommer

Det er motiverende!

 

Jeg mener ikke at alle trenger å bli veganere, men det ingen fordeler med å fråtse i kjøtt. Planteføde som korn, grønnsaker, frukt, bær, nøtte og belgvekster, det kan vi fråtse i. Og det er det vi bør spise mer av.

 

Så hvordan kan vi gjøre det sånn i hverdagen?

Begynn i det små, det vil gjøre det lettere å komme i gang. Bytt ut kjøttpålegget med for eksempel, avokado, agurk og pesto.

Det har jeg allerede gjort! Det neste steget er å halvere mengden kjøtt i middagsmaten, og supplere med linser, bønner eller kikerter. Mitt mål fremover er å ha en kjøttfri middag i uken. Jeg gjør det for planeten, helsen min og for barna mine.

Legg igjen kommentar