fbpx Skip to main content
AmmingHelsetipsKostholdSunt

Hvor mye er egentlig 5 frukt og grønnsaker om dagen?

Av juli 24, 2019oktober 22nd, 2020Ingen kommentarer

Vi har vell alle lært at vi bør spise 5 frukt, bær og grønnsaker om dagen. Men vet du hvor mye det egentlig er? Jeg trodde tidligere at så lenge jeg var innom 5 ulike sorter i løpet av dagen så var det bra nok. Litt paprika og agurk på skiven, en frukt også 2 typer grønnsaker til middag. Det er vell ingen problem?

Jeg tror mange tenker som meg. Men 5 om dagen tilsvarer faktisk 500g frukt, bær og grønnsaker. Så ett halvt kilo.. Det er først de siste årene jeg har klart å spise så mye hver dag. Eller, jeg klarer det faktisk ikke hver dag, men jeg prøver.  Det hjelper å være bevist på det.

La meg vise deg ett eksempel på hvor mye 5 om dagen er.

Så hvordan skal du klare å spiser så mye hver dag? Jeg sverger til en grønn smoothie hver dag, da får jeg dekket ca 3 av 5. Oppskrift på min favorittsmoothie finner du her. Den er enkel å lage, og smaker friskt og godt. Spiser du i tillegg en gulrot og 2-3 kvaster brokkoli til middag så klarer du 5/5 lett! Og ikke vær redd for å innta for mye frukt, du vil aldri kunne spise for mye. Ekstra frukt, bær og grønt utover 500g gir ytterligere helsegevinster, og vil aldri føre til overvekt.

Det er mange helsefordeler ved å ha et høyt inntak av frukt, bær og grønnsaker.

La meg nevne noen av de, sånn for motivasjon:

  1. reduserer risiko for kreft
  2. fiberet er mat for de gode bakteriene i tamen, som bidrar til god helse
  3. kan fører til vektnedgang
  4. forebygger overvekt
  5. kan forebygge diabetes 2
  6. kan forebygge hjertesykdom

Har du noen gode triks for å få i deg nok frukt og grønt?

Legg igjen kommentar