fbpx Skip to main content
AmmingGravid

Disse næringsstoffene er viktige for babyen i magen

Av juli 22, 2019juli 28th, 2019Ingen kommentarer

Jeg har selv to barn, og vet at det ikke alltid er like lett å spise sunt når du er gravid. Samtidig har jeg lest mye faglitteratur om hvor viktig god ernæring er i svangerskapet. Se nedenfor hvilke næringsstoffer det er viktig å ha fokus på, og hvilke du må ta tilskudd av for å få ett høyt nok inntak. På den måten gir du babyen i magen den beste starten.

Bra mat i svangerskapet

           Jod

 1. hvit fisk
 2. kumelk, yoghurt, brunost
 3. egg

Jod er nødvendig for utvikling av barnets hjerne og nervesystem. Hav planter og taremel kan være en god kilde til jod, men innholdet varierer og kan nå skadelige verdier. På grunn av dette bør du ikke spise produkter du ikke kjenner til jodnivået i. Tangen som brukes i sushi har lavt jodinnhold.

Ta jodkalkulatoren her, om inntaket er lavt bør du ta tilskudd.

Folat

 1. grove kornprodukter
 2. frukt
 3. grønnsaker
  • brokkoli
  • grønnkål
  • rosenkål
  • spinat

Alle kvinner som som planlegger å bli gravide, eller som er gravide, anbefales tilskudd av folat. Tilskudd anbefales for å forebygge ryggmargsbrokk.

Vitamin D

 1. sollys
 2. fet fisk
 3. meieriprodukter
  • noen typer meieriprodukter er beriket

D-vitamin er nødvendig for å ta opp kalsium fra maten, og normal fosterutvikling. De fleste trenger tilskudd for å få nok D-vitamin.

Kalsium

 1. meieriprodukter
 2. frø, feks sesamfrø
 3. sardiner
 4. nøtter/mandler
 5. tørket frukt
 6. grønne blader, brokkoli

Som gravid har du ett litt høyere behov for kalsium. Kalsium trengs blant annet til utvikling og vedlikehold av skjelett og tenner. Om du har et lavt inntak av melk og meieriprodukter, eller utelater det helt fra kostholdet, burde du ta tilskudd.

Veganer og gravid

Som veganer et det viktig å god kunnskap om ernæring for å unngå for lavt inntak av næringstoffer som

 1. jod
 2. D-vitamin
 3. vitamin B2
 4. vitamin B6
 5. vitamin B12
 6. jern
 7. sink
 8. selen
 9. omega-3-fettsyrer
 10. protein

Mer utfyllende informasjon om dette kommer i egen post.

Omega-3 fettsyrer

 1. fisk og sjømat
 2. valnøtter
 3. rapsolje
 4. soyaolje
 5. infrø olje
 6. chiafrø
 7. linfrø

Omega-3 fettyre er viktig for barnets vekst og utvikling, spesielt for hjernen og nervesystemet. Det anbefales å ta tran eller omega-3 tilskudd i svangerskapet og ammeperioden.

Vi har alltid hørt at babyen i magen tar det de trenger av næringsstoffer, det er en sannhet med modifikasjoner. Om du har gode lagre av alt barnet trenger, så vil barnet få all nødvendig næring, men om du har et næringsfattig kosthold vil det kunne påvirke barnet. Maten du spiser vil også kunne påvirke hvilke gener som blir skrudd av og på, og fremtidig sykdomsrisiko. Dette kalles føtal programmering og er et emne jeg syns er veldig spennende.

Legg igjen kommentar