fbpx Skip to main content
BarnBarnematFemomdagenGravidKosthold

Hvordan få i barna nok frukt, bær og grønnsaker

Hvordan få i barna nok frukt, bær og grønnsaker er for mange et evig problem.

Anbefalingen er at barn spiser «fem om dagen» slik som oss voksne. Hos barna regner vi at en porsjon er håndfull. På den måten vil mengden frukt, bær og grønnsaker som er anbefalt øke i takt med barnets størrelse. Les gjerne også artikkelen: Så mye frukt, bær og grønnsaker bør barnet ditt spise.

 

Hvordan skal vi få barnet til å spise sine fem porsjoner frukt bær og grønnsaker?

Her er det ingen fasit. Noen barn gafler innpå det meste, mens andre barn aller helst bare vil spise pasta og pølser.

 

Disse triksene kan du prøve for å få i barna nok frukt, bær og grønnsaker

  1. Ha alltid noe frukt, bær eller grønnsaker på tallerken til hvert måltid. Det trenger ikke å være mye. For store porsjoner kan føles uoverkommelig for det lille barnet, så små biter er ofte gull. Selv om barnet ikke spiser det, så ikke gi opp. Plutselig en dag blir det spist. Vi har ofte oppkuttet agurk og paprika ved siden av middagen. Nå går det ned på høykant (nesten) hver gang.
  2. Gjem grønnsakene inni middagen. Dette gjør jeg ofte. Lager vi gryter eller supper så passer jeg på å kutte grønnsakene i små biter, slik at de lett kan moses og gjemmes i middagen. Barna er lykkelig uvitne om alle de deilige grønnsakene de spiser. Middags inspirasjon finner du her!
  3. Lag for eksempel pasta eller pizzasaus fra bunnen av. Tilsett grønnsaker og bruk stavmikser til å kvitte deg med alle spor. Denne oppskriften på pasta med kjøttsaus  er veldig god.
  4. Lag smoothie! Smoothie kan du bruke både som et eget måltid, som mellommåltid eller i tillegg til annen mat. En helt genial måte å få i barna godt med frukt, bær og grønnsaker. Barnas supersmoothie finner du her!
  5. Ta barna med på matlagingen. Min 3-åring elsker å få være med på middagslagingen. Det er utrolig hvor mye de mestrer når de bare blir sluppet til. Med eierskap til maten spiser de ofte mer, og er mindre skeptisk til det som er i.
  6. La barnet være ansvarlig for å kutte opp frukt/grønnsaker, da havner det som regel endel inn i munnen underveis. Barnet smaker da lettere på nye ting og får i seg endel mer grønt. For at min 3-åring skal få bli med å kutte, har jeg kjøpt inn noen geniale kniver. Knivene kutter frukt/grønt, men ikke fingre. Sjekk de ut her! 
  7. Kutt opp frukt og grønt og ha det stående fremme på bordet om barna er sultne før middag. Eller bruk det som mellommåltid og snacks på tur/i matpakken.
  8. Lag hjemmelaget syltetøy. Da kan barnet kose seg med masse syltetøy, samtidig som de også får i seg godt med bær. Oppskrift på syltetøy finner du her!matlaging med barn
  9. Du kan skape interesse rundt grønnsakene ved å snakke om ulik smak, konsistens og lyd. Ha jordbær, paprika og tomat på tallerken. Alle har lik farge. Men lager de samme lyd når de tygges? Er konsistensen lik? Smaker de likt? Barn er nysgjerrige, så pirr interessen og gå foran som et godt forbilde.
  10. Gi barnet mulighet til å smake og spise frukt, bær og grønnsaker hver dag. Men aldri press barnet til å spise.

 

Og du? Ikke fortvil om det er vanskelig nå. Det vil bli lette med tiden. Ikke gi opp, gå foran som et godt eksempel og fortsett å tilby barnet ulik type frukt, bær og grønnsaker.

Legg igjen kommentar