fbpx Skip to main content
AmmingGravidHelsetipsKostholdSunt

Er du i risiko for jodmangel?

Av november 3, 2019oktober 22nd, 2020Ingen kommentarer

Dette blogginnlegget er skrevet av min kollega Tove Cecilie Fasting. For å laste ned hennes 7 beste kostholdsråd for å holde deg sunn og frisk, få mer energi og forebygge sykdom kan du gå HIT.

Jodmangel er utbredt blant gravide. Nesten halvparten av alle gravide får i seg mindre jod enn anbefalt. Jod er særlig viktig for at barnets nervesystem og hjerne skal utvikle seg normalt. Hvis du ikke får i deg nok jod mens du er gravid og ammer, kan det føre til nedsatt mental utvikling hos barnet ditt. Hos voksne er jod særlig viktig for normal omsetning av energi. Også et for høyt inntak av jod kan gi helseproblemer.

Jod er nødvendig for at skjoldbruskkjertelen kan produsere hormonene tyroksin og trijodtyronin. Alvorlig jodmangel hos mor gjør at hun kan få hypotyreose (lavt stoffskifte) og struma (forstørret skjoldbruskkjertel), mens barnet kan få nedsatt fysisk vekst (kortvoksthet), mental utviklingshemming, og ofte døvhet. Dessuten øker risikoen for at fosteret dør eller at barnet dør kort tid etter fødselen.

Mild jodmangel kan gi lavere IQ hos barnet, og settes i sammenheng med dårligere motorisk utvikling, språkutviklingen, og kan påvirke temperament, adferd og gi ADHD-symptomer. Barn som har fått for lite jod i fosterlivet og spebarnsperioden kan gjøre det dårligere på skolen, viser en studie fra Folkehelseinstituttet.

Jodmangel var vanlig i innlandsNorge helt fram til 1950-årene. Etter det ble det vedtatt å tilsette jod i kraftforet til kyr, først og fremst for at dyrene skulle få i seg nok jod. Det gjør at meieriprodukter inneholder mye jod. I dag er de viktigste kildene til jod i norsk kosthold melk, ost og andre meieriprodukter, samt saltvannsfisk (unntatt oppdrettslaks) og sjømat. Spiser du lite av dette, er du i risikogruppen for jodmangel. Mange typer bordsalt er også tilsatt jod, men så lite at det ikke er nok til å kompensere. Og nei, du skal ikke øke saltinntaket for å få i deg mer jod!

Slik unngår du jodmangel

Hvis du er gravid anbefales det at du får i deg 175 mikrogram jod om dagen, mens du bør øke dette til 200 mikrogram mens du ammer. Du bør ikke få i deg mer enn 600 mikrogram daglig.

Her får du en oversikt over jodinnholdet i matvarer som bør inngå i kostholdet under graviditet og svangerskap. Verdiene er oppgitt i mikrogram:

Torsk, middagsporsjon (200 gram): 240
Sei, middagsporsjon (200 gram): 540
Makrell, middagsporsjon (200 gram): 120
Hyse, middagsporsjon (200 gram): 800
Makrell i tomat, påleggsporsjon (40 gram): 30
Kaviar, påleggsporsjon (15 gram): 13
Reker (100 gram): 34
Maki med kveite (100 gram): 48
Egg (ett middels stort egg): 27
Et glass melk (2 dl): 40
Hvitost, påleggsporsjon (20 gram): 8
Brunost, påleggsporsjon (20 gram): 22
Fruktyoghurt, beger (150 gram): 26

Hvis du spiser lite av meieriprodukter og sjømat, bør du snakke med legen om tilskudd.

For mye jod er heller ikke bra

Akkurat som jodmangel kan være skadelig for deg og barnet, kan også for mye jod gi helseproblemer. Du risikerer forstyrrelser i skjoldbruskkjertelen ved et høyt inntak over tid. Alle norske barn screenes for THS (tyroidstimulerende hormon) etter fødselen.

I senere tid har tang- og tareprodukter blitt mer populære i Norge. Enkelte taresorter inneholder ekstremt mye jod. En teskje tørket sukkertare inneholder cirka 4000 mikrogram jod, som er 5 ganger den øvre anbefalte grensen for daglig inntak. Hvis du er gravid eller ammer bør du være svært forsiktig med bruk av tang og tare i maten. Heller ikke små barn bør få i seg mye tang eller tare. Alle tang- og tareprodukter skal merkes med jodinnhold.

Ved et vanlig kosthold er for høyt inntak av jod sjelden noe problem.

Denne artikkelen er basert på rapporten Jodmangel i Norge, fra Nasjonalt Råd for Ernæring.

 

For mer informasjon om bra mat i svangerskapet les disse artiklene:

Gi babyen din en god start, lag deg gode matvaner som gravid

Næringsfattig kosthold og økt risiko i svangerskapet

Topp 5 matvarer du bør spise som gravid

Enkel og god snacks til fødebagen

Svangerskapsdiabetes; hva det er og hva du bør spise

Legg igjen kommentar