fbpx Skip to main content
Gravid

Gi babyen din en god start, lag deg gode matvaner som gravid

Av august 23, 2019oktober 22nd, 2020Ingen kommentarer

Selv om vi i dag har begrenset kunnskap om hvordan ulike næringsstoffer spesifikt påvirker fosteret, vet vi at kostholdet i graviditeten kan spille en betydelig rolle for helse og sykdom i neste generasjon. Forskning tyder på at ernæringsforhold i fosterlivet er assosiert med risiko for diabetes type 2, hjerte- og karsykdommer og kreft senere i livet. Gravide bør ha et sunt og variert kosthold, i tråd med helsedirektoratet sine anbefalinger.

Bra mat i svangerskapet

Jeg vet at det i svangerskapet ikke alltid er så lett å spise sunt. I begge mine svangerskap har jeg slitt med kvalme. Du kan lese mer om hvilke næringsstoffer det er viktig å ha fokus på her.

Er formen din fin, og du ikke har så mye aversjoner, kan svangerskapet være en bra tid til å skape gode matvaner. Vaner som vil hjelpe deg å ta smarte valg i ammeperioden, og samtidig være et godt forbilde når barnet ditt skal begynne med fast føde.

Så hvordan skape gode matvaner? Hvor skal du begynne?

For meg er det viktig at det skal være enkelt å spise sunt. Blir det for innviklet, og for mye jobb, så blir det prioritert bort.

Velg deg ett mål du kan fokusere på først. Når du mestrer det, kan du legge til ett mål til. Begynn i det små. Det vil gi mestring og motivasjon til å fortsette.

Forslag til enkle endringer

 • lag en smoothie med grønnsaker 3-4 ganger i uken. Den kan brukes som frokost, kvelds eller mellommåltid. Min favoritt finner du her.

 

 • spis 2-3 typer frukt/grønnsaker til middag hver dag. Hvor mye frukt og grønnsaker du bør spise daglig finner du her.

 

 • velg fullkornsprodukter

 

 • spis fisk 2-3 ganger i uken

 

 • spis meieriprodukter daglig, om det tåles
  • bruk biola/yoghurt i smoothien.
  • ost på maten
  • ett glass melk til brødskiven

 

 • ha fokus på sunt fett fra oliven/olivenolje, rapsolje, nøtter, frø, fet fisk og avokado

Ønsker du mer kunnskap om bra mat i svangerskapet så bør du sjekke ut kurset mitt. Det kommer i form av en PDF fil, proppet med masse god informasjon om hvilken mat du bør ha fokus på og hvorfor den maten er bra. Kurset inneholder 14 supre oppskrifter som du vil få glede av både i svangerskapet og i tiden etterpå. Les gjennom kurset når du har tid og lyst, og bruk det som oppslagsverk etter hvor du er i svangerskapet og hvilke behov du har.

Hvilke matvarer du bør unngå finner du på  matportalen.

Små endringer for å få et sunnere kosthold er bedre enn ingen endring. Ofte er det ikke så mye som skal til for å få helseeffekter. Lag deg et kosthold du trives med, som gir deg energi og som du ønsker å leve med.

Legg igjen kommentar