fbpx Skip to main content
FemomdagenGravidHelsetips

Sliter du med forstoppelse, se her!

Av desember 23, 2019oktober 22nd, 2020Ingen kommentarer

Det er mange som sliter med treg mage. Heldigvis er det mye du kan gjøre med kostholdet for å få en mage i balanse. Jeg gir deg mine beste tips, jeg lover at det virker.

Det er flere ting du kan gjøre både for å forebygge og for å behandle en forstoppelse. Det første du kan prøver er:

  • gå tur 20-30 min daglig
  • drikk 2-3 liter væske daglig
  • spis masse fiber i form av grønnsaker, frukt, bær grove kornprodukter, belgvekster, nøtter og frø
  • husk fem om dagen
  • spis tørket frukt som svisker og rosiner
    • 6 svisker to ganger daglig har vist seg å ha god effekt på forstoppelse.

Jeg skal gjøre det lett for deg å følge disse rådene.

Start dagen med å drikke et stort glass vann, og pass på å alltid drikke godt til hvert måltid.

Start og avslutt dagen med et  fiberrik måltid. Spist grovt brød med pålegg og for eksempel agurk og paprika. Og spis en frukt eller grønnsak ved siden av. Du kan også lage deg en smoothie, kjøleskapsgrøt eller chiapudding.

Sjekk ut innlegget mitt om hvor mye 5 frukt og grønnsaker om dagen egentlig er. Det vil gjøre det lettere for deg.

Når du spiser middag, la 1/2 av tallerken bestå av grønnsaker. Den resterende 1/2 av tallerken kan bestå av lik del proteiner som kjøtt/belgvekster og karbohydrater som potet, ris eller pasta.

Trenger du et eller flere mellommåltider kan du spise tørket eller fersk frukt, nøtter eller melk/yoghurt med müsli/havregryn.

Et siste råd, et som mine kunder har hatt god effekt av, er å innta fermentert mat og drikke. Har du hørt om det før? Fermentert mat er mat som har gått gjennom en gjæringsprosess. Under fermenteringen konserveres maten ved hjelp av for eksempel melkesyrebakterier. Dette er bakterier som er gunstige for tarmen, og vil hjelpe deg å få en mage i balanse.

Du kan for eksempel spise yoghurt hver dag, eller drikke biola/melkekefir. Eller du kan teste ut sprudlende drikker som vannkefir  og kombucha. Gi disse drikkene en sjanse, selv om du kanskje er litt skeptisk i starten. Men begynn forsiktig, med bare et lite glass daglig. Du kan få litt luft i magen i starten, men det vil gå seg til med tiden.

Om ingenting av dette virker, ta kontakt med legen din. Det er alltid hjelp å få! Om du ønsker personlig veiledning fra meg, kan du booke tid til kostveiledning her.

Om du har noen spørsmål, send meg en melding, jeg svarer mer en gjerne 🙂

Legg igjen kommentar