fbpx Skip to main content
Hypopressiv trening

Hypopressiv trening -forskningen bekrefter vår gode erfaring

Av januar 28, 2021oktober 21st, 2022Ingen kommentarer

Det er viktig for meg at alt jeg sier og veileder i er forankret i vitenskap. Når det gjelder hypopressiv trening og forskning, så har det vært lite forsknings materiale og støtte seg til. Men nå bekrefter forskningen vår gode erfaring. Jeg er ikke i tvil om at hypopressiv treningen er effektivt, fordi jeg ser resultater mine klienter får etter trening med meg på klinikk i Stavanger eller Sandnes. Også har jeg selvsagt merket veldig god effekt på egen kropp. Les gjerne mer om hvorfor jeg startet med hypopressig trening og resultatene jeg fikk.

Det har blitt forsket noe på denne typen trening tidligere, men kvalitetene på studiene har vært dårlige.

I 2020 ble det publisert resultater på en kontrollert randomisert studie som så på effekten av knipeøvelser for seg, hypopressiv trening for seg og de to treningsformene kombinert.

Knipeøvelser vet vi at er effektive, om de blir utført korrekt. Problemet her er at mange ikke klarer å gjøre de på rett måte, og får heller ikke god informasjon om hvordan de skal gjøres rett.

 

hypopressiv trening forskning

Hypopressiv trening og ny forskning

Så tilbake til denne forskningen på effekten av hypopressiv trening.

Studien jeg refererer til er av god kvalitet, med 94 deltakere. 

Deltakerne ble randomisert (tilfeldig valgt) i tre ulike grupper, den ene gruppen trente knipeøvelser, den andre gruppen trente hypopressiv trening og den tredje gruppen trente både hypopressiv trening og knipeøvelser.

Målet med treningen er å bedre symptomer på bekkenbunnsdysfuksjon. Symptomer på dette kan være urin inkontinens, anal inkontinens, underlivsprolaps og seksuell dysfunksjon. Disse tilstandene er kroniske (=langvarige) og assosiert med lavere livskvalitet og redusert fysisk, sosialt og mental helse. Studier på hvor utbredt bekkenbunnsdysfunksjon er viser at 23,7% – 46,2% av kvinner opplever minst en av disse symptomene. Dette bekrefter at disse problemene er utbredt blant kvinner.

Slik foregikk treningen

Målet med studien var å se på effekten av treningen, det ble utført kontroller etter 3, 6 og 12 måneder. Deltakerne fikk veiledning fra fysioterapeut eller hypopressiv treneri hvordan treningen skulle gjøres.

Både hypopressiv trening og knipeøvelser krever god opplæring for å kunne gjøres riktig og effektivt. Ved knipeøvelser er det nødvendig med en innvendig sjekk for å kontrollere at kvinnen har kontakt med musklene og kniper på rett måte.

Resultater

Knipeøvelser, hypopressiv trening og de to treningsformene kombinert reduserte signifikant symptomer på bekkenbunnsdysfunksjon. Treningen økte også livskvaliteten og muskelstyrken bekkenbunnen. Forbedringen i symptomer var opprettholdt ved 12 måneders kontrollen.

Om du ønsker så kan du lese hele studien i sin helhet her. 

Vi trenger flere studier som bekrefter disse funnene for å sikkert kunne si at treningen er effektiv, og burde brukes som et alternativ til knipeøvelser. En studie er aldri nok bevis, men jeg syns funnene i denne studien er veldig positive, kombinert med den kliniske erfaringen vi trenere har.

Usikker på om denne treningen passer for deg? Bli med på gratis minikurs om hva hypopressiv trening er!

Om du ønsker å teste ut treningen så kan du gjøre det via 1:1 veiledning med meg online eller fysisk i stavanger. Foretrekker du å trene ved hjelp av video hjemme i egen stue, så anbefaler jeg deg Kjernesterk, et digitalt treningssenter med fokus på hypopressiv trening og kvinnehelse.

Legg igjen kommentar