fbpx Skip to main content
Hypopressiv trening

Hvordan trene bort urinlekkasje?

Av mai 24, 2023august 1st, 2023Ingen kommentarer
Hvordan kan du trene bort urinlekkasje? Det finnes en effektiv metode for å trene bort urinlekkasje, en trening helt uten kniping. Denne metoden heter hypopressiv trening og er en relativt ny trening i Norge.
Urininkontinens (lekkasje av urin). Rammer 30 % av kvinner 3 måneder etter vaginal fødsel. Rammer 15 % av kvinner 3 måneder etter keisersnitt. Kilde: Tidsskriftet.no
Det er enormt mange kvinner. Selv om dette er vanlig så betyr ikke det at det trenger å være slik. Sånn rent teknisk så påvirker buktrykk lekkasjer.
Buktrykk har vi alle sammen og det skal vi ha. Hvor mye trykk det er varierer etter hva vi gjør. Buktrykket øker under aktiviteter som hopping, nysing, hosting, tunge løft og så videre.
Om muskulaturen er svekket, eller vi ikke er ”stablet” riktig så klarer ikke bekkenbunn å håndtere dette økte buktrykket på en god måte. Blir trykket i buken høyere en i blæren, samtidig som muskulaturen er svekket vil det kunne føre til lekkasje.
Dette er bare fysikk. Og det hjelper ikke hvor mye du prøver å knipe igjen når den nysen kommer.
Det er jo akkurat dette mange opplever, at det kommer litt lekkasjer når de hopper, ler, nyser, hoster og lignende. Det er nettopp fordi disse aktivitetene gir et høyt buktrykk samtidig som muskulaturen er svekket. Det er akkurat dette hypopressiv trening skal hjelpe deg med å fikse.
Lekkasjer og hypopressiv trening

Foto: Line Owren

Hva med kniping?

Kniping kan hjelpe mange, men det er også endel som ikke har effekt eller som føler de får økte plager av å knipe. Vi ser ofte at de som har knipt mye, uten å ha ønsket effekt, kan ha spenninger i bekkenbunn. Om muskulaturen er overaktiv og står i spenn hele tiden vil den ha lettere for å trettes ut og du kan da oppleve mer lekkasjer ut over dagen. En bekkenbunn som er overaktiv og står i spenn har også liten mulighet for å trekke seg sammen og holde på urinen om det skulle komme for eksempel et host eller ett nys. Pusteteknikker kan være effektivt for å få bekkenbunn til å slappe av, og er en av flere metoder du kan teste ut. Pusteteknikkene vi bruker i hypopressiv trening er god mot spenninger, men den vil også effektivt hjelpe deg å stresse ned.

Slik virker hypopressiv trening på urinlekkasje

Hypopressiv trening virker ved at den gir et lavere buktrykk samtidig som muskulatur og bindevev i kjerne og bekkenbunn styrkes.

  • Hypo = lavt
  • Pressiv = trykk

I hypopressiv trening trener vi både den viljestyrte og den ikke viljestyrte muskulaturen. Når apnè utføres korrekt kommer det en automatisk aktivering i bekkenbunn og dyp kjernemuskulatur. Du trenger derfor ikke å ha viljestyrt «kontakt» med muskulaturen for å få effekt. Målet med treningen er å oppnå god trykkfordeling ved hjelp av god holdning, bra pustemønster, samt myk og smidig muskulatur. Dette kombinert med økt styrke i muskulaturen gjør at du kan hoppe, nyse, løpe og le, uten å knipe eller være redd for lekkasjer. Målet er at du ikke skal trenge å ofte bekkenbunnen en tanke.

Har du lyst å lære mer om hypopressiv trening? Sjekk ut GARTIS minikurs her!

Eller les om mine ulike onlinekurs her!

Legg igjen kommentar