Hva med kniping?
Kniping kan hjelpe mange, men det er også endel som ikke har effekt eller som føler de får økte plager av å knipe. Vi ser ofte at de som har knipt mye, uten å ha ønsket effekt, kan ha spenninger i bekkenbunn. Om muskulaturen er overaktiv og står i spenn hele tiden vil den ha lettere for å trettes ut og du kan da oppleve mer lekkasjer ut over dagen. En bekkenbunn som er overaktiv og står i spenn har også liten mulighet for å trekke seg sammen og holde på urinen om det skulle komme for eksempel et host eller ett nys. Pusteteknikker kan være effektivt for å få bekkenbunn til å slappe av, og er en av flere metoder du kan teste ut. Pusteteknikkene vi bruker i hypopressiv trening er god mot spenninger, men den vil også effektivt hjelpe deg å stresse ned.
Slik virker hypopressiv trening på urinlekkasje
Hypopressiv trening virker ved at den gir et lavere buktrykk samtidig som muskulatur og bindevev i kjerne og bekkenbunn styrkes.
- Hypo = lavt
- Pressiv = trykk
I hypopressiv trening trener vi både den viljestyrte og den ikke viljestyrte muskulaturen. Når apnè utføres korrekt kommer det en automatisk aktivering i bekkenbunn og dyp kjernemuskulatur. Du trenger derfor ikke å ha viljestyrt «kontakt» med muskulaturen for å få effekt. Målet med treningen er å oppnå god trykkfordeling ved hjelp av god holdning, bra pustemønster, samt myk og smidig muskulatur. Dette kombinert med økt styrke i muskulaturen gjør at du kan hoppe, nyse, løpe og le, uten å knipe eller være redd for lekkasjer. Målet er at du ikke skal trenge å ofte bekkenbunnen en tanke.
Har du lyst å lære mer om hypopressiv trening? Sjekk ut GARTIS minikurs her!
Eller les om mine ulike onlinekurs her!