fbpx Skip to main content
GravidKosthold

Gi babyen din en god start, lag gode matvaner som gravid!

Av januar 20, 2020november 4th, 2021Ingen kommentarer
Selv om vi i dag har begrenset kunnskap om hvordan ulike næringsstoffer spesifikt påvirker fosteret, vet vi at god ernæring i graviditeten kan spille en betydelig rolle for helse og sykdom i neste generasjon. Forskning tyder på at ernæringsforhold i fosterlivet er assosiert med risiko for diabetes type 2, hjerte- og karsykdommer og kreft senere i livet. Gravide bør ha et sunt og variert kosthold, i tråd med helsedirektoratet sine anbefalinger.

Jeg vet at det i svangerskapet ikke alltid er så lett å spise sunt. I begge mine svangerskap har jeg slitt med kvalme. Noen dager var det bare ristet brød med smør som fristet. Men er er formen din fin, og du ikke har så mye aversjoner, kan svangerskapet være en bra tid til å skape gode matvaner. Vaner som vil hjelpe deg å ta smarte valg i ammeperioden, og samtidig være et godt forbilde når barnet ditt skal begynne med fast føde.

eræring i graviditeten

Hvordan skape gode matvaner? Hvor skal du begynne?

For meg er det viktig at det skal være enkelt å spise sunt. Blir det for innviklet, og for mye jobb, så blir det prioritert bort.

Velg deg ett mål du kan fokusere på først. Når du mestrer det, kan du legge til ett mål til. Begynn i det små. Det vil gi mestring og motivasjon til å fortsette.

 

Forslag til enkle endringer

lag en smoothie med grønnsaker 3-4 ganger i uken. Den kan brukes som frokost, kvelds eller mellommåltid. Min favoritt finner du her.

spis 2-3 typer frukt/grønnsaker til middag hver dag. Hvor mye frukt og grønnsaker du bør spise daglig finner du her.

velg fullkornsprodukter

spis fisk 2-3 ganger i uken

spis meieriprodukter daglig. Bruk biola/yoghurt i smoothien, ha ost på matten og ett glass melk til brødskiven

ha fokus på sunt fett fra oliven/olivenolje, rapsolje, nøtter, frø, fet fisk og avokado

mat i svangerskapet

 

Ønsker du å lære mer om bra mat i svangerskapet så sjekk ut onlinekurset mitt «Mamma og Magen». Med enkle grep kan du få deg et næringsrikt kosthold som gir deg energi, og den næringen du og babyen trenger.

Lurer du på hvilken mat du bør unngå? Svaret på det finner du på matportalen.no.

 

Små endringer for å få et sunnere kosthold er bedre enn ingen endring. Ofte er det ikke så mye som skal til for å få helseeffekter. Lag deg et kosthold du trives med, som gir deg energi og som du kan leve med.

 

Legg igjen kommentar