fbpx Skip to main content
Gravid

Er kumelk kun for kalven?

Er kumelk kun for kalven? Eller er kumelk bra for oss mennesker?

Europeere (og noen afrikanere) er genetisk tilpasset til å kunne drikke melk også etter spedbarnsalder. Altså genetisk tilpasset til å kunne drikke kumelk.

Viste du det?

Er kumelk kun for kalven?

La meg forklare…

Når europeere startet med husdyr hadde de som tålte å drikke melk en enorm overlevelses fordel. Melk er næringsrikt og ikke forurenset av parasitter slik som elvevann kunne være.

Bedre ernæringsstatus = bedre sjanse for overlevelse og å føre genene videre.

De som tålte melk hadde genet som gjør at de produserer enzymet laktase som gjør at de kan fordøye laktose. De er altså laktosetolerante. Rundt 60% av verdens befolkning er laktoseintolerante og i Asia er andelen laktoseintolerante hele 95%. Her oppfattes laktoseintoleranse nærmest som en sykdomstilstand, fordi vi har mye melkeprodukter i vårt kosthold. I verdenssammenheng er egentlig laktoseintoleranse «naturtilstanden».

 

Så tilbake til spørsmålet, er kumelk kun for kalven?

Kumelk er en god kilde til kalsium, jod og protein. Liker du melk, og tåler melk godt, så kos deg med melk og meieriprodukter.

Er du ikke glad i melk, eller av andre grunner ikke ønsker å dikke kumelk så kan du trygt bytte ut kumelk med plantebaserte alternativer. Velg da plantemelk beriket med jod og kalsuim som for eksempel Gryr.

 

Interessert i ernæring? Sjekk ut denne artikkelen: Mat; slik vi er ment å spise den

Legg igjen kommentar