Barnevennlig og melkefritt pålegg er ikke alltid så lett å finne. Jeg har hvertfall en tendens til alltid å velge det samme. Leverpostei og makrell i tomat, er vell og bra, men lillegull blir fort litt lei.
Så her kommer en liste med forslag, både til deg og til meg:
- most banan
- most avokado
- tomatpurè
- sviskemos
- ferskenmos
- kikertpostei
- glutenfri leverpostei*
- mandelsmør
- peanøttsmør
- syltetør av kokte bær og chiafrø
*den glutenfrie leverposteien er melkefri, om barnet er fritt for allergi så kan vanlig leverpostei brukes.
Fordelen med å bruke most frukt er at c-vitaminet i frukten øker opptaket av jern fra brødet. Det samme gjelder for leverpostei, i kjøtt er det noe som kalles for «kjøttfaktor». Denne faktoren hjelper på opptaket av jern i fra brødet, samtidig som leverpostei i seg selv er jernrikt.
Mange unngår å gi mandelsmør og peanøttsmør til barn, men det er faktisk anbefalt å innføre nøtter og mandler tidlig. Forskning viser at å gi dette flere ganger til barnet, mens du ammer, er med på å forebygge allergi.